Tvivel

Jag har ägnat en hel del tid av helgen åt att korrläsa manuset, coh kommer att ägna större delen av kvällen åt det också. Förlaget hade visst fått en lucka och kan börja med mitt manus ganska snart. Tidigare var det sagt ”efter bokmässan”.

Nu när jag vet att manuset ska bli en bok, börjar jag plötsligen tvivla på mig själv, på mitt språk, på min story. Vad ska folk tycka? Kommer jag få skämmas ihjäl? Kommer jag aldrig mer kunna gå till jobbet för att kollegorna har läst min bok och tycker att den suger? Men jag inser att man inte kan skriva så att precis alla tycker det är bra, eftersom alla gillar olika typer av genres.

När nu folk börjar säga att de ska läsa min bok känner jag ”Nej, gör INTE det, snälla!” Det där måste jag komma över. Finns det något sätt, ni som är erfarna i ämnet? Jag VILL ju att boken ska sälja. Men oroar mig för vad folk ska tycka. Jag har ju hållit på med den här boken i två år och kanske har förväntningarna trissats upp och så blir folk jättebesvikna. Eller tycker den är jättebra. Eller inte?! Vad är era erfarenheter?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Tvivel

 1. Mia Skrifver skriver:

  Kan nog känna igen det där tvivlet också. Men du, förlaget har redan gillat. Det betyder att de tror på din text. Tro på dem. Och ifall nån i framtiden inte gillar texten, då var det kanske inte den du hade tänkt skulle läsa den heller. Viktigast i alla fall, du får snart chans att med förlagets hjälp fixa om i texten. Det är bra. Ett bra sätt att jobba ihop sig igen.

 2. Jenny skriver:

  Jag har inga erfarenheter. Men du ska vara stolt över allt jobb du lagt ner. Har du dessutom fått ett förlag på kroken så behöver du inte vara nervös. De vet ju vad folk vill läsa! Tro på dig själv! Lycka till.
  Ps: Ser också fram emot att läsa din bok. Sen kommer texten aldrig passa alla, bara att vänja sig vid det. Då slipper du bli besviken. 😉

 3. annahelgesson skriver:

  Tro på dig! Om du skrivit på en bok i två år och ett förlag dessutom nappar – då är den bra! Du duger! 🙂

 4. Katarina skriver:

  Jag stämmer in med de andra. Tro på dig själv. Sedan tror jag det kan vara en fas också, och alla går vi nog igenom den någonstans i processen. Men om förlaget har valt att ge ut den kan du absolut lita på att du är bra! Tvivel är normalt.

 5. minnaulin skriver:

  Ja, gud, du har inget att skämmas för! Har ju inte heller kommit så långt som du men känner verkligen igen det där med tvivlet: när jag skulle skicka min text till första läsning av vänner och bekanta blev jag så nervös att jag var tvungen att skriva om hela början (som självklart blev sämre av den hastiga förvandligen och sen ändrades tillbaka till en tredje variant).

 6. Annika skriver:

  Grattis, du är normal! Kolla här: http://estassy-loven.blogspot.se/2013/03/premiarnerver.html
  Och än är inte känslokarusellen över. Det är bara att hålla i sig för inte vill du väl hoppa av? 🙂

 7. Ninna skriver:

  Oroa dig inte! Bland annat för att man aldrig kan tillfredställa alla smaker!
  OCH för att den ju faktiskt är alldeles ypperlig! Ett förlag har ju gett ut den!

 8. Anna Keiler skriver:

  Vad ni är snälla, tack för pepp! (Det är bara ni som får läsa min bok, så det så ;-)).

 9. Eva-Lisa skriver:

  Och jag hoppas jag! Håller med de övriga. Och jag ser verkligen fram emot din bok 😀

 10. Anneli skriver:

  Jag tror att alla känner så och tvivlar ibland. Men förlaget gillar och då är det klart att det fungerar. Jag vill läsa och jag tror på dig.

 11. Manuskt skriver:

  Jag är ju inte där än, men önskar ändå ibland att det fanns ett sätt att få alla människor i världen, utom just de jag känner, att läsa mina böcker 😉 Klart att ditt manus håller! Och nu kommer det ju att bli ännu lite bättre med förlagets hjälp, tills du har din färdiga bok. Hurra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s