Scrivener och MacBook – giv mig tålamod!

Jag försöker förstå mig på Scrivener. Det går sådär. Försöker samtidigt förstå mig på min nya dator, en MacBook. Går också sådär. Jag har alltid haft PC förut. Och skrivit i Word. Nu försöker jag lägga in det lilla jag har skrivit i Word på manus 2 i Scrivener. Man kanske blir klok på det här nån gång. Men just nu känns det som om det hade varit mer effektivt att fortsätta skriva i Word på mitt gamla stationära åbäke än att försöka lära sig något nytt. Men skam den som ger sig. Jag tror säkert att Scrivener är jättebra med en massa smarta funktioner, bara man har tid och tålamod att sätta sig in i det.

Vad använder ni för skrivprogram?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Scrivener och MacBook – giv mig tålamod!

 1. nathaliesjogren skriver:

  Jag hörde nyss tala om scrivener, men har inte testat det själv. Jag använder i första hand papper och penna. Sedan skriver jag rent det på datorn, i Drive för att lätt kunna komma åt det från alla datorer.

  • Anna Keiler skriver:

   Bra att kunna komma åt manuset från alla datorer! Jag brukar maila till mig själv för att komma åt manuset.

   • nathaliesjogren skriver:

    Ja, så gör jag också ibland, men det krånglade lite när man använde en dator med ett äldre operativsystem och då gillar jag drive bättre för då kan man skriva direkt utan att öppna i något program

 2. Manuskt skriver:

  Word. Funkar finfint och har inte känt behov av nåt annat. Men så använder jag mig inte så mycket av strukturscheman, mind-maps och anteckningar heller. Trordet blir jättebra för dig att ha en bärbar, om du skrivit på stationär innan. Man kan ju ha word på den också, om du inte kommer överens med Scrivener. Toppen att kunna ta med sig datorn ut till bibliotek, caféer eller skarivarkurser. Eller bara till den lugnaste delen av huset.

  • Anna Keiler skriver:

   Ja Word är jättebra. Jag trodde bara att alla andra använde Scrivener så jag ville ju inte vara sämre ;-). Nu verkar det ändå som de flesta av er INTE använder Scrivener. Men det verkar vara ett bra program, bara lite motigt för det tar av min skrivtid att sätta mig in i ett nytt program. Ja en bärbar är toppen! Jag har rätt ofta använt min bärbara jobbdator för att skriva manus. Men nu behöver jag inte det längre!

 3. Kati skriver:

  Word. Finns det inget annat bättre program då, som passar för Mac? Eller är scrivener på ngt vis förinstallerat? Jag tycker scrivener är lite omständlig men som sagt, det är säkert himla bra när man väl satt sig in i det.

  • Anna Keiler skriver:

   Jag har kört med Word hittills. Bra, men mycket scrollande. Det är inget alls installerat på datorn. Jag försökte köpa till Word, men försäljaren sa att Mac:s motsvarighet Pages var installerat så jag inte behövde Word. Men det var inget installerat alls. Har laddat ner en ”free trial” av Scrivener på nya datorn. Har inte kunnat köpa nåt pga vet inte hur man får in bank-id på nya Mac:en. I-landsproblem, jag vet.

   • Kati skriver:

    Varför scrollande? jag har upptäckt att man kan göra rubriker I word med, med titlar, överrubriker osv, så man lätt kan klicka sig fram till aktuellt kapitel. Himla fiffigt!

   • Anna Keiler skriver:

    Word är fiffigare än man tror, man använder nog bara en bråkdel av alla funktioner!

 4. Mia skriver:

  Har övervägt scrivener, inte orkat bry mig. Så jag använder open office. Det funkar utmärkt för mig. Men nån dag ska jag lära mig scrivener, men först vill jag höra folk säga nåt positivt om det, hittills hört mest hur jobbigt det är…

  • Anna Keiler skriver:

   När jag har förstått mig på Scrivener ska jag återkomma med något positivt. För det tror jag finns, det är bara lite motigt i början innan man lärt sig!

 5. minnaulin skriver:

  Ligger som vanligt några steg efter dig, Anna: word och gammalt åbäke till pc. Datorn bara måste bytas ut i år, är livrädd att den ska dra sin sista suck varje gång jag trycker på start. Öppnade scrivener en gång, men orkade inte sätta mig in i systemet … fast nog är det ett fasligt skrollande med word när något ska ändras.

  • Anna Keiler skriver:

   Nja, du ligger kanske en centimeter efter mig på sin höjd. Jag har en stationär som är så gammal att man inte vet när de slutar funka. Det var dags för nåt nytt men det är alltid väldigt motigt i början. Man vill bara kunna direkt, inte hålla på och sätta sig in i saker. Det ska bara flyta på!

 6. Susanne Ahlenius skriver:

  Du får väl komma över till mig o gå en crashcourse 🙂

 7. Sheeevil skriver:

  Jag ÄLSKAR Scrivener!
  Men… det beror möjligtvis på att jag är en såndäringa knepig filur som gillar att bygga upp strukturen först… sen synopsis, sen fylla på med text…

  Lycka till! 🙂

 8. Habowoodfrun skriver:

  Jag tycker om Scrivener även om jag säkert inte alls utnyttjar dess fulla potential. Jag gilla att jag har översikt och att det är lätt att flytta stycken. Jag viill också gå en kurs hos Susanne 😉
  Det tog ett tag innan jag vande mig vid min Mac också, men jag älskar verkligen den 😀
  Lycka till! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s