Ser fram emot att få jullov… från 8:an

Min ena son går i 8:an. Och det känns som om jag själv går om 8:an. För det är så mycket läxor och prov och andra skolgrejer nu före jul att det är i princip omöjligt att hinna med. Han behöver bli pushad och hjälp att komma ihåg och planera. Det är inte lätt att komma ihåg och hinna med 8 läxor, 2 prov och 1 inlämningsuppgift, samt 1 bok som ska vara utläst. Och allt ska ske den här veckan! (Om det inte är ytterligare något som vi inte vet om…) Inte blir det lugnare nästa vecka heller, och det är avslutningsveckan. Man känner igen det här från när man själv gick i skolan, att lärarna la in prov och läxförhör i slutet av terminen för att de skulle få mer underlag för att sätta betyg. Men inte att det var den här mängden. För nu är det inte bara lära sig 20 franskaglosor, eller en massa historiska årtal utantill. Nu ska det redovisas och reflekteras och analyseras och diskuteras och gud vet allt.

Utöver alla läxor så ska det vara matsäckar hit och gympakläder dit, busskort som ska laddas, papper som ska fyllas i, biblioteksböcker som glömts bort att lämnas tillbaka, julbasarer att ordna för att samla in pengar till skolresor, grejer som ska säljas för att samla in pengar till skolresor. Gärna ordna lite disco och andra aktiviteter också. Jag har lyckats tajma in att vara klassförälder i båda mina barns klass samtidigt, puh! Andra sonen har inte inte lika mycket läxor för han går i 5:an. Men några läxor och prov är det och lika mycket matsäckar, gympakläder och lappar.

Ska det vara så här? Ska man inte hinna få ha lite fritid tillsammans med barnen när man gör något ANNAT än tjatar om läxor?

Jag pratade med en kompis vars son går i 4:an och det var helt hysteriskt där också. Alla i klassen skulle ta med något hembakat, och inte nog med det, de skulle skriva hur de gjort samt receptet på engelska. Min kompis hade köpt pepparkaksdeg för det fanns inte tid att baka. ”Vi får se om vi hinner kavla ut och grädda pepparkakor, annars får barnen äta deg.” Ja, varför inte, jag tror inte barnen misstycker.

Om jag hade haft nån tid till att skriva över huvudtaget hade jag kunnat skriva en bok om det här! Men jag har ingen tid, så det blir bara det här blogginlägget! Och det är väl ändå inte så många som har tid att läsa böcker ändå! 😉

Nu kanske jag låter gnällig men det är för att jag håller på att gå under. Ser verkligen fram emot att få jullov från 8:an. Och även några dagar ledigt från jobbet, som i och för sig inte alls är lika jobbigt som skoljobbet.

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ser fram emot att få jullov… från 8:an

 1. Manuskt skriver:

  Det är verkligen inte klokt. Och det är lika jobbigt i september när allt drar igång och i maj / juni när man vill njuta av försommaren. Och då går mina barn bara i lågstadiet. Bävar för det du beskriver när betyg räknas dessutom. Och det där med att baka hemma??? Jag tycker många av sonens läxor verkar utgå från att det finns en förälder hemma på heltid. Intressant, om skolan själv blir ett hinder för jämställdhet och arbetsliv när det står att de ska främja det … Andas! Kram

  • Anna Keiler skriver:

   Ja precis, det förutsätts nästan att en förälder är hemma på heltid. Men så är ju sällan fallet idag, som det var på 60-70-talet. Nu ska alla jobba heltid för hur ska man annars ha råd med alla iPhones, datorer och semesterresor som tas för självklart. Helst ska man inte bara ha ett jobb, utan man ska ha karriärambitioner. Dessutom ska man hinna träna för det är viktigt att se bra ut, och så ska man ha ett städat hem, för hemmet ska också se bra ut. Och så ska man absolut inte köpa färdigmat utan laga all mat från grunden, för annars får man diabetes eller någon annan läskig sjukdom. Och så ska man vara en bra förälder och hinna engagera sig i skolan och köra barn till träningar osv. Och en del vill hinna skriva en bok också 😉 Men dygnet har fortfarande bara 24 timmar, precis som på 60-talet!

 2. Carola skriver:

  Låter inte riktigt klokt det där. Inser att vi har det riktigt bra. Inte för att jag har klagat eller ens tyckt att mina barn i tvåan och femman har orimligt mycket läxor. Men jag håller med om att kraven är sjukt höga. Var ska det sluta? Skrämmande.

  • Anna Keiler skriver:

   Ja var ska det sluta? Visst är det bra att de lär sig något i skolan. Men det är lite väl höga krav på både elever och föräldrar ibland…

 3. Katarina skriver:

  O himmel, det låter ju helt sjukt! Men jag känner igen vissa delar av det från italien, för där är skolgången verkligen tuff. Och redan små barn har så mycket läxor med sig hem varje dag att de måste ha små trolleys att dra dem i för de orkar inte bära dem själva. (det skulle säkert inte heller vara så bra för deras små ryggar). Där är en del hemmafruar men långt ifrån alla. SÅ man undrar hur det är tänkt att lyckas i dagens sverige. Men som vanligt har Någon inte tänkt så långt. Man har visioner men ingen plan för hur det ska fungera i praktiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s