Att inte redigera för tidigt

Ett tips alla som skriver har fått någon gång är att inte redigera texten för tidigt. Helst ska man bara skriva på ända till slutet utan att redigera under processen med första utkastet. Detta för att inte tappa fart och fokus och hinna börja tvivla på om det man skriver är tillräckligt bra. Man måste försöka mota bort den inre redaktören som knackar en på axeln lite då och då och säger att ”du kan bättre än det där, skriv om texten nu!”

Jag har påbörjat två nya manus, och nu har jag inte skrivit något på väldigt länge. Säger att jag inte har tid, men det är bara en undanflykt. För nog har jag en halvtimme varje dag att skriva på. Inte minst på bussen till och från jobbet på vardagarna. Att jag inte har skrivit på länge är helt enkelt för att jag inte vet vart någon av de två berättelserna ska ta vägen. Min inre redaktör hoppar på tåget tidigare än vanligt och säger redan på idéstadiet INNAN jag ens har skrivit något att ”Nej, det blir inge bra”. Och nej, jag har inte gjort något detaljerat synopsis. Av just den anledningen, jag vet inte vad som ska hända. Jag hade hoppats komma på det under skrivprocessen men det är segt. Jag funderar på det varje dag och det stressar mig att jag inte skriver något. Extra stressande (men också VÄLDIGT roligt) är det att många har sagt att de läst klart Nyckeln till det förflutna och nu väntar på nästa bok…

Eftersom jag inte har skrivit på länge började jag att läsa igenom de två manusen igår och kunde konstatera att det jag skrivit hittills var helt ok. Men hur f-n fortsätter jag nu. Tips, någon?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att inte redigera för tidigt

 1. För mig är regelbundenhet i skrivandet det som hjälper i den situationen. Att sitta där och harva och inte komma någon vart och inte veta vart berättelsen vill, men att ändå fortsätta att öppna dokumentet och skriva några rader. Om jag bara gör det så lossnar det efter ett tag. Hoppas du hittar ett sätt att komma vidare!

 2. Manuskt skriver:

  Jag jobbar bäst när jag har ett hum om vad som ska hända. Det behöver inte vara jättedetaljerat, men jag vill gärna veta ungefärlig riktning, ett tänkbart slut och ett antal scener som jag vill ha med. Sedan behöver inte scenen vara mer än ”hon ser x och blir arg”. Det kan visa sig att hon ser x i en butik, på stranden, i skolan eller precis var som helst när jag väl börjar skriva. Kanske kan du bara skissa upp väldigt löst, och sen skriva på och se hur skrivandet fixar det som du bestämt ska hända? Lycka till!

 3. minnaulin skriver:

  Håller med om tipset ovan: bestäm någon slags riktning. Själv testar jag att ha ett ganska detaljerat synopsis till manus två, med en mängd scener. Har inte hunnit börja skriva enligt det än, men har mycket goda förhoppningar om att det kommer att bli betydligt lättare att komma i mål nu, jämfört med första försöket som mest gick ut på att hitta nåt lysande efterhand.

 4. bokglam skriver:

  Ufff.. vad jobbigt men det kommer säkert till dig! Min bästa inspiration brukar vara att se filmer, serier, läsa böcker, helt enkelt låta hjärnan insupa andra berättelser. Då brukar det lossna.
  /Heléne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s