Att skriva i kronologisk ordning eller inte

– det är frågan!

Manuset till Nyckeln till det förflutna skrev jag inte i kronologisk ordning. Eftersom jag visste början och slutet så skrev jag det först. Sedan fyllde jag på här och där i mitten och det blev ett himla sjå att få allt i rätt ordning och jag fick flytta runt scenerna en hel del eftersom jag kom på händelser vartefter.

Med manus 2 hade jag tänkt jobba lite mer effektivt och skriva från början till slut. Slippa flytta runt alla scener så mycket för i och med att man gör det behöver man ändra en hel del. Men, jag har ett problem. Även den här gången vet jag början (och den har jag skrivit). Jag vet även slutet, men det har jag inte skrivit eftersom jag hade tänkt skriva ”mitten” först. Dessvärre har det tagit stopp. Jag vet inte vad som ska hända nu i manuset. Jag vill skriva slutet, det som jag vet. Det kanske inte är så effektivt men då kanske jag i alla fall kommer vidare. Det värsta som kan hända är ju att jag får skriva om slutet. Men det får jag säkert ändå.

Skriver ni i kronologisk ordning eller ”lite här och där”?

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Att skriva i kronologisk ordning eller inte

 1. kati skriver:

  Men skriv slutet först då, tycker jag, så kan du gå tillbaks till början och fortsätta kronologiskt därifrån sedan.

 2. Manuskt skriver:

  Jag skrev från början till slut. Sedan kom jag på fler och fler scener under redigerandet ända in i sista vändan – då jag till och med byggde ut ett sidospår för att skapa mer mål för huvudkaraktären. En del visade sig passa bättre längre bak, så den flyttade jag på med allt vad det innebar av justeringar. Och så tog jag ett kapitel i mitten och lade det först, som en inledning ”in medias res”. Så trots att man skriver kronologiskt så kan det bli en del omflyttande 🙂

 3. Charlotte C skriver:

  Jag har skrivit i kronologisk ordning initialt men har ändå möblerat om något fruktansvärt i min text. Jag har någon slags naiv förhoppning att ju mer erfaren jag blir (alltså ju fler manus jag skriver) desto mindre ommöblering kommer det bli, men det är kanske bara önsketänkande? Det är bara att all den här ommöblering tar så fruktansvärt mycket tid! 🙂

 4. Susanne Ahlenius skriver:

  Det är ju klart som korvspad att du ska skriva slutet, det är ju det Simona rekommenderade på sin kurs 🙂
  Själv försöker jag till en början hålla mig till en någorlunda kronologisk ordning men sedan blir det lite hipp som hö när det ska fyllas på.

 5. Anneli skriver:

  Jag skriver i kronologisk ordning från början, men sedan kan texter få byta plats. Problemet då är att hålla koll så att saker inte hamnar på fel plats, kronologiskt. Jag hade till exempel en nyköpt resväska som plötsligt fanns med innan den ens var köpt, inte bra. 🙂

 6. Mia skriver:

  Skriver lite här och där. Brukar bara veta ungefär vart jag är på väg. Alltså skriver inte strikt kronologiskt. Men ändå lite grann. Det där var väl rörigt så det förslår. Men jag menar att jag skriver det jag behöver skriva vid ett visst tillfälle oberoende av var det kommer i texten. Fast inte slutet, det skriver jag sist. Annars ramlar det ihop.

 7. nathaliesjogren skriver:

  Jag skriver väldigt mycket här och där. Ibland när jag hoppar förstår jag mer vad som ska komma näst. Också, efter att ha skrivit klart en scen kan jag få en aha-upplevelse om hur tidigare scener hänger ihop och behöver bearbetas. Men jag gillar att skriva hit och dit, för då lär jag mig, och jag fastnar inte så ofta som om jag skulle skriva rakt från början till slut. Vad jag har lärt mig är att man ska skriva på det sätt som passar en, då funkar det bäst. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s