Romancekurs

simonas kurs 002I helgen har jag gått en kurs i att skriva romance. Kursledare var Simona Ahrnstedt som gett ut tre böcker i genren Romance: Överenskommelser, Betvingade och De Skandalösa som alldeles nyligen kom från tryckpressarna.

Romance är en stor genre i framförallt USA. Men i Sverige är Simona den enda utgivna romanceförfattaren. Och den här romancekursen var den första i Sverige. Så vi som satt bänkade i klassrummet var lite av pionjärer, som Simona själv sa.

Vad är då Romance? Jo, enkelt förklarat kan man säga att det är en kärlekshistoria som är central i berättelsen. Berättelsen kan innehålla även annat, till exempel spänning, men om berättelsen är en riktig romance så blir det inte mycket kvar av boken om man lyfter ut själva kärlekshistorian. Något annat som utmärker romance är begreppet HEA – Happily Ever After. En romance måste alltid ha ett lyckligt slut, även om det inte behöver vara sockersött.

simonas kurs 005När man skriver romance måste man som alltid när man skriver tänka på att ha en vass dialog, gestalta, ha starka karaktärer, få till den dramaturgiska kurvan, hålla koll på perspektiven osv.

simonas kurs 008Det var verkligen en givande kurs. Och en stor bonus med kursen var att få umgås med Susanne Ahlenius och Ann Hugosson och en hel del andra trevliga författare, som nu nog allihop rätt sugna på att skriva Romance, som är en bred genre som man gärna kan ta ut svängarna i. Så länge man bara håller sig till HEA.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Romancekurs

 1. Anneli skriver:

  Det låter som en fantastisk kurs. Skrivande och härliga människor, det kan ju inte bli bättre. 🙂

 2. Mia Skrifver skriver:

  Åh vad det är många som gått den här kursen. Och jag ska väl försöka gå nästa omgång. Ifall det går rätt tidpunkt. Låter kul i alla fall.

 3. Eva-Lisa skriver:

  Vad skoj! Då kanske det blir just en bok i romancegenren som du skriver härnäst?

  • Anna Keiler skriver:

   Jag vet inte om jag ror iland med en renodlad romance men nästa projekt kommer definitivt ha inslag av romance. Känner mig väldigt inspirerad nu!

 4. Efwa skriver:

  Det var väldigt inspirerande kurs. Har bestämt mig att nu ska jag dra igång ett bokprojekt och slutföra det. Kan kanske bli andra, tredje el fjärde författaren av romance i Sverige. Vi får se…
  Funderar på om jag ska dra igång min skrivarblogg igen eller helt enkelt fylla på min hantverksblogg med skrivande.

 5. Anna Keiler skriver:

  Ja nu är det bara börja skriva så får vi se vem som vinner racet om att bli Sveriges andra romanceförfattare. 😉 Jag tror iofs inte att jag kommer skriva renodlad romance. Men det var en hel del info på kursen man kan ha nytta av ändå! Kul att ses också 🙂

 6. Pingback: Just a kiss | Anna Keiler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s