Hur viktigt är bokomslaget?

Just nu funderar jag väldigt mycket på hur jag vill att mitt bokomslag ska se ut. Omslaget är det första man ser så därför måste det vara så snyggt att en läsare tar upp boken, kollar titeln och vänder på den och läser på baksidan. Titeln och baksidestexten är därför också jätteviktiga. Man kan ju ha skrivit världens bästa bok (fast så naiv är jag inte så att jag tror att jag har gjort det haha) men det spelar ingen roll hur bra boken är om ingen kommer läsa den för att omslaget är fult. Det är bara gå till sig själv, hur gör man själv när man väljer böcker? Är det en bok eller författare man inte har hört talas om så tror jag att omslaget är mer eller mindre avgörande! Vad tror ni?

fly awayEn författare som jag tycker har väldigt fina omslag på sina böcker är Kristin Hannah, det här till exempel. Här finns fler exempel. Men det beror naturligtvis på vilken genre man skriver i, vilken sorts omslag som passar.

Sedan funderar jag också på om det är superviktigt att bokens titel hänger ihop med omslaget. Om vi nu säger att boken heter något konkret som ”Silverskrinet” (jag bara drar till med nåt), måste det då vara ett silverskrin på omslaget, eller skulle det lika gärna kunna vara något annat som har med boken att göra men som inte finns i titeln, till exempel en häst, en skogsglänta eller en gammal kyrka? Eller blir det jättekonstigt då?

Och om bokens titel skulle vara något mindre konkret, till exempel ”Hemligheten”, hur tänker man då med omslag?

Tacksam för era tankar, idéer och erfarenheter!

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Hur viktigt är bokomslaget?

 1. Katarina skriver:

  Jag tycker omslaget är väldigt viktigt, det är ju det som avgör om folk ens plockar upp ens bok och läser baksidan. Och som du säger tror jag det är extra jätteviktigt för en okänd, debuterande författare. Sedan vad var och en tycker känns rätt kan ju variera. Alla gillar vi olika typer av omslag, som läsare. Så det är nog svårt att hitta ett omslag som går hem hos precis alla, men målet måste väl iaf vara att det ska stämma överens med typen av bok – och att det går hem hos de som gillar den sortens böcker.
  Vad gäller ditt exempel törs jag inte svara på hur man gör, men skulle boken heta som ditt exempel kanske man skulle försöka baka in ett skrin i en i övrigt suggestiv bild, kanske. jag tror det iaf. När det gäller saker som ”hemligheten” finns det säkert tusen och en bilder som kan gestalta en hemlighet så där är det nog ännu lättare.

  • Anna Keiler skriver:

   Tack för bra synpunkter. Precis omslaget är jätteviktigt men man kan inte ”please” alla, och det kommer inte min bok heller att göra, eftersom alla inte gillar den genren.

 2. Jag håller med, omslaget är viktigt, titeln också. Och även omslagskvalitén. Jag har sett alldeles för många taffliga hemmagjorda boksomslag som väcker mer skratt än beundran. Ta hjälp av en grafiker, det finns många som är duktiga på bildbehandling. Inte minst de som studerar till grafiker.

  • Anna Keiler skriver:

   Bra idé att ta hjälp av en grafiker! Men oftast verkar de vilja att man ska komma med en idé själv. Nej hugaligen för taffliga omslag!

 3. Elina skriver:

  Ja, ett bokomslag som ser hemmasnickrat ut får mig att tro att innehållet också är hemmasnickrat (i bemärkelsen obearbetad/tafflig). Jag tror att omslagen är viktiga vid spontanköp, men letar man efter en bok utifrån dess innehåll, på grund av en recension eller rekommendation, då spelar omslaget inte så stor roll.

 4. Rose Marie skriver:

  Jag tycker det viktigaste är att omslaget passar ihop med innehållet. Ett vackert omslag i all ära, men en vacker blomsteräng hör inte ihop med en skräckhistoria – för att dra till med ett överdrivet exempel. Omslaget måste säga något om innehållet, annars kan läsaren känna sig lurad.

  • Anna Keiler skriver:

   Nej precis en blomsteräng passar inte för en skräckhistoria. Men ibland är det lite svårt med genres, ibland touchar man flera genres och då blir det knepigt tycker jag. Man vill inte lura nån, som sagt. Eller avskräcka nån.

 5. Mia Skrifver skriver:

  Tycker precis som övriga att omslag är jätteviktigt. Men att det förstås är väldigt olika vad man gillar. Beror ju också på genre en del hur omslaget ser ut, dvs. jag tänker mig att avgörande är vilken stämning, vilka känslor man vill väcka.

 6. Carola skriver:

  Omslaget ska definitivt spegla bokens handling eller någon scen ur den tycker jag. Precis som Katarina fick jag bilder på ett skrin i huvudet om titeln är ”Hemligheter”, men också på en stängd dörr. Eller en närbild på ett nyckelhål. Omslaget på Kristin Hannahs bok är ett typiskt omslag som jag faller pladask för men det skulle stilmässigt inte passa min genre tex (fantasy).

 7. Anna Keiler skriver:

  Bra förslag där. Har du funderat på omslag för din fantasybok, Carola?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s