Bortglömda texter

När jag gick på Författarlinjen för två år sedan var en av skrivövningarna att skriva början och slutet på en roman, ur tre olika karaktärers synvinklar. Av en slump hittade jag den texten i datorn nu, och läste igenom den. Och den är rätt bra! Kanske jag borde skriva ”mitten” också. Bara att lägga till sisodär 70 000 ord så är romanen klar!

Sedan är det ju den där romanen jag skrev för 20 år sedan. Som stått i en pärm i källaren i ungefär lika många år. Den har både början, mitten och slut och en helt OK dramaturgi. Däremot har den platta karaktärer och saknar helt gestaltning (vilket jag inte visste vad det var när jag skrev romanen). Dessutom utspelar den sig inte i nutid och då krävs mer research än vad jag gjorde då. Så om jag ”bara” fixar karaktärerna, gestaltningen och ändrar till nutid så har jag en till bok!

Har du också en massa påbörjade manus som du ska skriva klart vilket år som helst?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Bortglömda texter

 1. Katarina skriver:

  Njae, ett kanske, men det gav jag upp om för att det var för tråkigt. Som minst måste det ligga till sig tills idéerna börjar strömma till, vilket de kanske aldrig gör. Men jag har idéer på lager som jag aldrgi ens börjat på, men det är samma sak där. Gnistan finns inte där. Manus 2 har jag gett upp om definitivt nu iaf. gudskelov. Hur många fler har du liggande? Vad härligt att hitta ett par manus som faktiskt funkar! 🙂

  • Anna Keiler skriver:

   Men det är väl skönt ändå att du kommit fram till att det inte funkar, så kan du fokusera på annat istället. Manusen jag hittade funkar nog, men det är ju MYCKET jobb kvar. Men det gör jag gärna eftersom det är så kul!

 2. Mia Skrifver skriver:

  Jarå, har visst några manus liggande. Men de får ligga. Tills jag vet om eller vad som ska göras med dem. Om det ska göras nåt med dem.

 3. Anna Keiler skriver:

  Förstår vad du menar. Ibland behöver text ligga till sig så man kan läsa igen med nya ögon och känna av om det funkar. Och så måste man känna för texten för att det ska bli kul att skriva vidare.

 4. Anneli skriver:

  Jag har flera stycken. Tänk om jag hade lite extra tid undanstoppat någonstans också, då hade jag kunnat skriva färdigt dem alla också : )

 5. Rose Marie skriver:

  Jag har flera liggandes. ”Tvåan” ska jag ta tag i ordentligt om ett par veckor, men de andra blir nog liggande. De känns inte ”rätt” längre.

 6. Manuskt skriver:

  Ett helt och två halva i datorn. Och fler i huvudet.

 7. Jenny skriver:

  Jag tror absolut på att återanvända gamla texter som man har liggande. Ofta ändrar jag de äldre texterna så mycket att det knappt går att känna igen dem efteråt. Det är en spännande process.

  Mycket intressant blogg du har!

  MVH

  Jenny

  • Anna Keiler skriver:

   Hej Jenny!
   Det är kul att skriva nytt, men ibland är det bra att ha en text att utgå ifrån och som du säger skriver man oftast om så mycket att knappt något av det ursprungliga är kvar.
   Tack för att du följer min blogg, och nu följer jag din också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s