Får man slänga böcker?

I ett antal år har mina bokhyllor varit så överfulla att böckerna stått i dubbla rader, och de som ändå inte fick plats låg ovanpå raderna i en salig oordning. Men i helgen tröttnade jag och gjorde en rensning.

De böcker jag haft i flera år (en del i säkert 15 år!) och ännu inte läst kommer jag med största sannolikhet aldrig att läsa. Så varför ska de stå i bokhyllan och ta upp plats och samla damm? Nej, väck med dem. Och så var det ett antal böcker som jag har läst men inte känner att jag behöver ha kvar. Väck med dessa också. En del slängde jag faktiskt, trots att jag av princip inte tycker att man ska/får slänga böcker. Särskilt inte nu när jag har skrivit en egen bok och vet hur mycket tid och kraft en författare lägger ner på en bok.

Men nu försöker jag intala mig själv, att eftersom jag en gång i tiden har köpt böckerna, och författarna förhoppningsvis har fått sin beskärda (alltför låga) del av vinsten, så blir ingen lidande av att mitt vardagsrum ser lite mindre belamrat ut. Alltså slängde jag en hel sopsäck med böcker. Men jag har faktiskt försökt bli av med dem både på loppisar och Bokbörsen innan jag slängde dem.

En kasse böcker följer också med mig till jobbet imorgon, så några kollegor får läsa dem istället. (Sen har jag en hel hylla med böcker i källaren också, men det hör inte hit.)

Och tänka sig, nu fick alla mina skrivarhandböcker plats bredvid varandra i hyllan, och det blev mer överskådligt och inbjudande.

Men får man egentligen slänga böcker? Vad tycker ni?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Får man slänga böcker?

 1. Carola skriver:

  Jo det tycker jag. Du verkar ändå ha sorterat och gjort en noggrann bedömning vilka som är värda att lämnas vidare respektive kasseras. Jag har också gjort som du och kastat sådant som jag ansett var rena rama skräpet. Arbetsplatsen är ett bra ställe att skänka icke önskvärda böcker. Vi har en hylla på jobbet där man kan plocka och lämna som man vill. Just nu finns inget för min smak där.

  • Anna Keiler skriver:

   Mina kollegor kastade sig över böckerna imorse. Känns kul att de kommer bli lästa till slut 🙂 Förutom de jag slängde, men dem var det nog ändå ingen som ville läsa.

 2. Jag är i samma sits – snart rasar bokhyllorna. Jag har lika svårt att slänga bort böcker som att slänga mat. Matresterna hamnar i kylskåpet tills de möglar och jag kan slänga dem med gott samvete. Men böckerna?

 3. Katarina skriver:

  Jag slänger inget, däremot ställer jag ner dem i områdets återvinningsrum, där man kan lämna saker man inte behöver längre men som är hela och dugliga. Man kan hitta mycket bra böcker där, vilket är kul. Det finns två bokhyllor fulla med böcker som folk tröttnat på/bara rensat ut. Mycket pocketböcker men även inbundna. Förut brukade jag lämna dem till myrorna el likn men det behövs ju inte längre. Dessutom ser jag hellre att någon får läsa dem gratis.

 4. nathaliesjogren skriver:

  Ja det får man. Gjorde det samma nyligen när vi möblerade om i vardagsrummet och jag hittade böcker som jag inte för mitt liv förstod varför jag hade köpt dem en gång i tiden. Som du sa, har man betalat för dem så har författaren fått sin del. Sedan är det upp till läsaren att göra vad den vill med den. Vissa böcker väcker bara otrevliga minnen, så varför ska man då behålla dem?

 5. habowoodfrun skriver:

  Man måste rensa i röran ibland. Jag har också, kanske inte slängt, men skänkt iväg böcker som bara står och dammar. Det är väl roligare att kunna glädja någon annan istället 🙂
  Du gjorde helt rätt!

 6. Linda skriver:

  Min lärare tipsade om ett förlag som kanske kan passa dig och Susanne, tänkte jag 🙂
  Telegram heter det (http://www.telegramforlag.se/forlaget) och de sökte just nu: ”Välredigerade deckarmanus” enligt en artikel som min lärare hade läst. Har du tittat på dem innan? 🙂
  Kanske även kan passa Minna, för visst skriver hon också en deckare?

  Lycka till!

 7. Linda skriver:

  Och jag postade visst kommentaren från min andra blogg, märkte jag 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s