En titel skapar förväntningar

Min man och jag har just sett filmen Snön på Kilimanjaro och den har varken med snö, Kilimanjaro eller ens Afrika att göra! Den utspelar sig i soliga Marseille, Frankrike. Tänkvärd film, i och för sig. Men inte alls vad jag hade förväntat mig av den titeln, så trots att filmen var sevärd så blev jag lite besviken. Jag sa till min man (som inte bara blev lite besviken) att varför klurar jag dag ut och dag in på titel på min bok? Det är väl bara ta det första jag kommer att tänka på, det behöver tydligen inte alls ha med innehållet att göra. Ja, min bok som utspelar sig på sommaren i Dalarna kan ju lika gärna heta Snön på Kilimanjaro som den där filmen hette. För den har ungefär lika mycket (lite) med det att göra. Men sen tänkte jag om. Jag vill ju inte göra mina framtida läsare besvikna, och jag är övertygad om att både bokens titel och omslag skapar förväntningar på innehållet, och därför måste allt synka. Vad tror ni?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En titel skapar förväntningar

 1. Katarina skriver:

  Jag ogillar alltför långsökta titlar som inte speglar innehållet, precis som du säger verkar det ibland som om de bara tagit en fras ur tomma intet som låter bra. Knasigt.

  • Anna Keiler skriver:

   Ja jätteknasigt! Det får gärna vara en tänkvärd titel, och jag behöver inte förstå från sidan 1 varför titeln är som den är. Men nånstans längs vägen vill jag i alla fall förstå det!

 2. Carola skriver:

  Titeln måste definitivt ha med bokens handling att göra. Blir inte klok på titlar som är tjusiga men fullständigt intetsägande.

 3. Anneli skriver:

  Jag tycker också att titeln ska ge en aning om vad boken handlar om. Hoppas att du hittar en titel som du tycker om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s