Första meningen

Lite på måfå tog jag ut några böcker i bokhyllan och kollade den första/de första meningarna. Här är ett axplock:

 • ”Man kan tycka att han kunde ha bestämt sig tidigare och att han kunde ha varit karl nog att meddela omgivningen sitt beslut.” Ur Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, av Jonas Jonasson. 
 • ”Jag vaknade i morse med en främling i min säng.” Ur När änglar faller av Tracy Chevalier.
 • ”Svarta naglar på tangenterna, skärmen vit och tom. Hur börjar man?” ur Det fattas en tärning av Johanna Thydell (och det här var ju en passande inledning för det är ju exakt det jag undrar.)
 • ”Visst har jag hemligheter. Självklart. En och annan hemlighet har ju alla.” ur Mina hemligheter av Sophie Kinsella.
 • ”Brev till Roland Birgersson till Birger Sverkersson.” Ur Betvingade av Simona Ahrnstedt.
 • ”Döden var närvarande vid dagens början liksom den skulle vara det igen vid dess slut.” Ur Mannen som kunde tala med hästar av Nicholas Evans.

Kan konstatera att första meningen i sig inte kan vara helt avgörande, för många är rätt intetsägande. Utan det är väl de första sidorna (och dem tänker jag inte citera här, puh!). Men nu har jag i alla fall fått koll på min egen prolog. Så nu har jag bara halva kapitel 1 kvar att skriva om, sedan drar jag iväg manuset till några förlag till. Efter kanske ytterligare en genomläsning.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Första meningen

 1. Kati skriver:

  Jag håller med, det är långt ifrån alla utgivna böcker som har en första mening som verkligen griper tag i en. Det är nog andra saker som avgör med om man fortsätter läsa, jag tror få personer lägger ifrån sig en bok efter att ha läst en mening… :)) men det är kul det där för man kan få klarhet i vilken typ av inledningar man själv gillar och det kan ju också vara till hjälp när man ska skriva den sortens bok som man själv skulle ha velat läsa. För det är väl där man måste börja.

  • Anna Keiler skriver:

   Hahaha, nej de flesta lägger nog inte ifrån sig en bok för att första meningen är dålig! Så kort tålamod har inte ens jag, och jag är inte den tålmodiga typen ;-). Men precis som du säger så är det intressant att kolla hur andra böcker börjar för att få grepp om hur man själv vill börja.

 2. Susanne Ahlenius skriver:

  det är verkligen en brokig skara 🙂 och jag skulle nog kaxigt kunna säga att min första mening är bättre än de där 🙂
  Skönt att du bara har en liten bit kvar. Kram!

 3. Anneli skriver:

  Förrsta meningen är verkligen viktig och jag tittar ofta på den, även om den kanske inte är avgörande för hur man ska uppleva resten av en berättelse. Lycka till med ditt fortsatta manusarbete. Kul och spännade att du är så nära ett utskick till förlag.

  • Anna Keiler skriver:

   Tack Anneli. Ja hela början är jätteviktig. Som Kati skrev så är det ju ingen som lägger ner boken och tänker ”vilken skitbok” efter att bara ha läst första meningen. Men första meningen tillsammans med ca de första två-tre sidorna är jätteviktiga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s