Lyssna är det nya läsa

Så lyder Storytels reklamslogan. Och det är klart att ljudboken kommer att bli allt vanligare, och det är superbra att det finns ett alternativ till att läsa en bok, för dem som föredrar det. Samtidigt blir jag lite oroad över vad det för med sig. Det pratas om att barn och ungdomar i Sverige generellt blir allt sämre på att läsa. Och i och med det även sämre på att stava. Och det antar jag har att göra med att de som är unga idag, tillbringar mindre tid med att läsa böcker, och mer tid med att spela TV-spel och surfa. Kanske har de även hittat ljudboken som ett alternativ till att läsa en bok? Jag hör att jag låter som en bakåtsträvare, men det är inte meningen. Men vad tror ni? Är utveckling bara av godo?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Lyssna är det nya läsa

 1. Sue skriver:

  Jag lyssnade på massor med kasettband (barnböcker) när jag var liten men har alltid älskat att läsa på riktigt ändå. Jag hoppas att det istället gör att fler tar del av mer litteratur än de skulle gjort om ljudboken inte fanns.

  • Anna Keiler skriver:

   Så kan det naturligtvis också bli, att de som inte läser böcker överhuvudtaget börjar lyssna på ljudböcker. Det är ju super i så fall. Och för synskadade måste ju ljudboken vara toppen!

 2. Susanne Ahlenius skriver:

  Ljudböcker är ett bra komplement för till o med vi vuxna är lata av naturen och då är en ljudbok perfekt.
  vi som föräldrar har ett stort ansvar att se till att våra barn läser böcker men jag tror att barnen kommer läsa böcker på andra sätt och det gör de redan 🙂 förändring är inte alltid av godo men oundvikligt! Kram!

 3. Kati skriver:

  Jag tror du har en poäng där. Risken finns och det kanske är vi som måste förmedla nöjet med läsandet på ”det gamla goda viset” till dem. Själv har jag ännu inte förstått grejen med ljudböcker. Snacka om bakåtsträvare, men jag kommer nog dit jag med en dag. 🙂

 4. annejons skriver:

  Nix jag är superkonservativ. Det finns inget som går up mot att få ligga i soffan eller sängen eller mysfåtöljen med en bok att bläddra i. Basta!
  Om man inte har möjlighet att läsa för att man har en synskada eller så, då kan en ljudbok vara perfekt…tror man behöver avslappningen och den lilla hjärngympan som blir av att de facto läsa en bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s