Att namnge karaktärer

The naming of cats is a difficult matter, it isn’t just one of your holiday games… Så börjar en känd dikt av T.S. Eliot.

Men påståendet gäller inte bara katter. Det är lika svårt att komma på bra namn till karaktärerna i boken. Det är som när man döper sina barn, det ska kännas helt rätt.

”Men det är väl bara att byta namn på karaktären sedan om du ångrar dig?” kanske några tycker.

Nej, det är ju inte det. Jag trodde det när jag valde namn åt huvudkaraktären i mitt förra manus. Jag drog bara till med ett namn – Jessica – och tänkte att jag kan väl byta senare om jag ångrar mig. Men jag lärde ju känna henne som Jessica, så det gick inte att byta se’n, och det ville jag väl i och för sig inte heller. Det är som om man skulle döpa sitt barn till Pelle och efter ett år komma på att han ska heta Kalle istället. Det går ju inte, då har han ju blivit en Pelle.

När jag väljer namn till karaktärerna så vill jag hitta namn som:

 • Ingen jag känner heter som jag förknippar starkt med det namnet, och som kanske skulle tro att boken handlar om dem.
 • Går att uttala på engelska  – kanske har jag storhetsvansinne, men förr eller senare ska faktiskt mina böcker översättas 🙂
 • Speglar karaktärens personlighet och ålder. Om vi tar namnet Bengt till exempel – då tänker i alla fall jag på en 40-talist, och inte skulle jag sätta det namnet på en karaktär som är t ex 25.

Nu har jag kommit på namn till mina två huvudkaraktärer i manus nr 2. Ett killnamn och ett tjejnamn. Tjejnamnet ändrade jag fyra gånger under två veckors tid. Men NU sitter det. Nu är hon döpt till Clara. Clara färdiga gå: Nu kör jag.

Hur tänker ni andra som skriver, när ni väljer namn till era karaktärer?

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Att namnge karaktärer

 1. Kati skriver:

  Oftast vet jag det bara, de finns där ända från början och kräver oftast ingen större tankeprocess. Och fram till nyligen har jag aldrig behövs ändra ett namn, men nu har jag faktiskt bytt namn på huvudkaraktären i Manus 2. och det känns bra. Det andra passade henne inte längre. Dessutom andades det fel årtionde. Det var ett namn för en sjuttiotalist och hon var vid tillfället åttiotalist. okej, jag vet att det inte spelar SÅÅÅ stor roll, men namnet gav associationer till en helt annan slags person. Däremot har jag nog inga problem att döpa dem till samma namn som personer jag känner, eller behålla dem om jag träffar någon som heter så. Huvudkaraktären i Nittio har samma namn som två av er bloggkollegor! 🙂 men inte tänker jag ändra för det. Hon föddes långt innan jag lärde känna dessa två personer, via bloggen. Skulle jag tänka så skulle nog namnen snart ta slut. :)) Däremot är det en sak jag undrar lie över hos dem som skriver fantasy och det är att de ofta döper karaktärerna till något som har en viss betydelse för deras personlighet eller roll i boken, vilket jag tycker är underligt, eftersom deras föräldrar knappast visste om vilka karaktärsdrag de skulle få om 15-20 år redan när de var nyfödda. VILKA FÖRÄLDRAR TÄNKER SÅ??? Inga, tror jag. Dessutom är det omöjligt att veta så sånt stör bara i en bok tycker jag.

  • Anna Keiler skriver:

   Om karaktären redan hade fått ett namn när du lärde känna andra (riktiga personer) med det namnet förstår jag att du inte byter, då har du ju redan lärt känna karaktären.

 2. Annika skriver:

  Jag har precis ändrat namnet på två bikaraktärer, för tredje gången, och det vid redigeringsomgång nr 31.

  • Anna Keiler skriver:

   Oj, vilket tålamod du har Annika, redigeringsomgång 31 var inte dåligt! Ja, bikaraktärer kanske är lättare att ändra namn på än huvudkaraktärer 🙂

 3. Kati skriver:

  hahaha 31??? förlåt om det blev värsta utläggningen, jag såg inte det förrän jag hade postat!!! 0:-)

 4. Anne Jonsson skriver:

  Jag tänker precis som du. Inga minnen förknippade med namnet, det måste vara lite coolt och ligga rätt i munnen liksom, och så måste det passa in på hur jag har tänkt mig att den personen ser ut och är. Jag brukar faktiskt bara sitta och skriva om personen i fråga och rätt som det är poppar det upp ett namn i huvudet och då tar jag det. Det är ytterst sällan jag behöver ändra.

 5. Elina skriver:

  För mig är det omöjligt att byta namn på mina – viktiga – karaktärer. När jag en gång hittat deras namn så är det vad det heter för all framtid. Däremot kan det ta evigheter för mig att hitta namnen – vilket gör att jag under lång tid kallar dem för något som inte är ett riktigt namn, exempelvis har jag kallat en av mina karaktärer för M, en annan för Röd (efter hårfärg).

  • Anna Keiler skriver:

   Nej jag vet det går inte att byta namn på karaktärerna när man lärt känna dem. Då heter det de man döpt dem till. Smart att kalla personerna för M och Röd innan man hittat rätt namn! En av mina karaktärer är döpt efter en verklig person, och jag kunde bara inte ändra det namnet. Men jag TROR inte att hon kommer känna igen sig, om hon överhuvudtaget skulle läsa boken, hon är inte svensk och det är evigheter sedan jag träffade henne så det borde vara lugnt 😉

 6. Jag skriver oftast science fiction och fantasy och då blir det en extra dimension att få ett system för namngivningen så att det känns som personer från samma kultur. Jag upplever att jag har väldigt svårt att skriva en karaktär om jag inte vet namnet. Det kan fungera för bifigurer, men inte för huvudpersoner. Därför går jag ofta och grubblar innan jag hittar rätt namn… 🙂

  • Anna Keiler skriver:

   Kul att du kikar in på min blogg, Eva!
   Jag håller med, jag vill också helst ha hittat namn till karaktärerna innan jag skriver om dem. Namnet är ju deras identitet på sätt och vis. Det blir så opersonligt om man kallar dem X osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s