Första refuseringen – men jag blev så glad!

Att bli refuserad hör till, det har jag förstått. Har man inte blivit refuserad mer än fem gånger ska man inte ens se det som en refusering, sa Dag Öhrlund på skrivminglet jag var på för några veckor sedan. Dessutom brukar man få vänta i minst tre månader på svar – som då oftast är refuseringar.

Som jag har berättat i ett tidigare inlägg skickade jag mitt manus till förlag i söndags. Ett av förlagen kunde inte lova att de överhuvudtaget skulle svara. Så döm om min förvåning när just detta förlag svarade redan dagen därpå, i måndags, att de skulle läsa mitt manus och återkomma inom en eller par veckor. Och redan idag fick jag svar! En refusering, förvisso. Men de har verkligen läst hela manuset (redan!) och diskuterat det på ett utgivningsmöte men de tycker att manuset riktar sig till ”young adults, YA” och den läsekretsen inriktar sig inte detta förlag på. Så nu undrar ni säkert varför jag ändå blev så glad. Jo, för att så här stod det i svaret:

”Jag vill understryka att jag tyckte om att läsa manuset och blev fängslad av din intrig.”

HA! Så nu vet jag att manuset i alla fall inte är helt hopplöst och dessutom vet jag hur jag ska gå vidare. Nämligen skicka manuset till förlag som tar emot Young Adult-manus.

Som extra bonus blev jag impad av detta förlag som svarade så snabbt, och dessutom förklarade varför de refuserade, samt kommenterade något om manuset.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Första refuseringen – men jag blev så glad!

 1. minnaulin skriver:

  Men! Detta var ju faktiskt, trots refusering, goda nyheter. Har aldrig hört annat än att man först får vänta i tre månader (minst) och därefter får en refusering kopierad från en mall och helt utan personliga kommentarer. Kul att de motiverade så att du kan rikta in ditt skickande nu. Grattis! Fast jag visste förstås att ditt manus inte var hopplöst 🙂

 2. Anna Keiler skriver:

  Tack Minna! Ja visst var det kul, jag hade inte väntat mig ens något svar! Vi verkar ha lika höga (låga) förväntningar båda två!

 3. kati skriver:

  Wow, det är ju great! Bortsett från refuseringsbiten. Om det fortsätter i den här stilen är det nog säkrast att de andra förlagen snabbar på innan någon annan hinner före och snor åt sig ditt manus, framför ögonen på konkurrenterna. 🙂 Grattis och fortsatt lycka till. 🙂

 4. Carola skriver:

  Wohooo… det är ju fantastiskt bra svar för att vara en refusering :))! Verkar som om du själv accepterar att ditt manus riktar sig till YA? Skicka nu till ett lämpligt förlag så håller vi tummarna igen. Heja, heja, heja!!!

  • Anna Keiler skriver:

   Alltså om de vill kategorisera den som Young Adult så får de göra det. Mig spelar det ingen roll. Känns som gränsen är rätt flytande.Sen undrar jag i och för sig om folk bara vill läsa om karaktärer i sin egen ålder? Mina huvudkaraktärer är 24 och 27, betyder det att det bara är folk runt 20 som vill läsa? Jag vet folk i 40-årsålder som läser YA, jag själv bland annat 🙂 .

   • Carola skriver:

    Me too! Överlag bryr jag mig inte om åldern på folk och då ännu mindre i de böcker jag läser. Jag står oftast vid boklådorna kategoriserade under Ungdom för det är där fantasyböckerna oftast finns av någon anledning.

   • Anna Keiler skriver:

    Precis! Åldern är bara en siffra. Jag skulle väl inte direkt kategorisera min bok som fantasy, men det händer ju en hel del övernaturliga grejer, så det kanske är fantasy ändå, och kanske därför förlaget tyckte den passar in på YA.

 5. Annika skriver:

  Grattis, vad kul! Och bra tips fick du också.

 6. Annika Einarsson skriver:

  Grattis får jag väl säga 🙂 Inte så kul med refusering, men bra med en motivering till nejet – och att någon/några på förlaget läst ditt manus. Keep on going.

 7. Roger (Kreaskriv) skriver:

  Man önskar att alla förlag svarade snabbt och åtminstone nåt kort om skälen för refusering.

 8. Anneli skriver:

  Härlig inställning! En som jag tror hjälper oss alla som är i just den här situationen 🙂 Jag håller fortsatt tummarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s