Det tipset fick vi av kursledaren på Författarlinjen.
Att tjuvlyssna på andras konversationer är bra för att snappa upp hur olika människor uttrycker sig, för att på så sätt bli bättre på att skriva trovärdiga dialoger. Jag brukar tjuvlyssna ibland när jag åker buss, och då börjar jag alltid fundera på vad människorna jobbar med, hur deras familjer ser ut, vad de har för intressen osv. Tar man det här till sin spets har man snart nya karaktärer till nästa roman. Jo, för jag är ju snart klar med min första roman … snart, snart. Bara lite redigering kvar. Jaså, har jag sagt så i flera månader? Ja men så nära som det är nu har det i alla fall aldrig varit :-).
För den som hellre lyssnar på Spotify än tjuvlyssnar på andras konversationer på bussen, finns det en tjuvlyssnarsajt (såklart, det finns ju sajter om allt). Många av er som skriver känner säkert redan till tjuvlyssnat.se, men till er andra säger jag: Enjoy! (Det är kul att läsa även om man inte använder det till få en känsla för dialog.)
Och framför allt är det ju väldigt roligt att lyssna på folk, även om långt från allt hamnar i litteraturen 🙂
Precis. Det mesta kan man inte använda rakt av. Men det är kul att lyssna.
”Snart klar”, hihi. Jag känner igen mig :)!
Tjuvlyssna? Jag åker så sällan buss men jag får väl ställa mig i ett köpcenter och låtsas vänta på någon :). Annars brukar jag roa mig med hur människor rör sig i olika sammanhang. Det är en tillgång i gestaltningen.
”Snart” är väldigt användbart, nästan lika bra som ”se’n”. Bra idé att titta hur folk rör sig också, tack för tipset. Som författare måste man ha ögon och öron öppna!