Att välja förlag

Manuset är i stort sett klart!

Jag har fått svar från en av mina amatörlektörer som kom med mycket värdefulla synpunkter. Tack Minna Ulin .

Väntar på svar från ytterligare två amatörlektörer. Och när jag har tagit till mig deras kloka synpunkter återstår bara att läsa igenom manuset ytterligare en eller två gånger. Sedan skickar jag manuset till 10 utvalda förlag, några stora och etablerade och några lite mindre. Huvudsaken är att förlagens inriktning stämmer överens med mitt manus. Ja, jag kan ju inbilla mig att det är jag som väljer förlag och inte förlagen som väljer manus som de vill publicera ;-). Men det är ingen nyhet att det är EXTREMT få av alla manus som skickas in till förlag som faktiskt antas. Men några gör ju faktiskt det!

Sedan finns möjligheten att gå via en agent. Det är vad jag förstår ett relativt nytt tillvägagångssätt i Sverige. Men i t ex USA är det så det fungerar. Jag har inte bestämt mig för om jag ska göra det. Jag tar gärna emot synpunkter/erfarenheter om det!

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Att välja förlag

 1. minnaulin skriver:

  Spännande tider! Hur gjorde du ditt urval av förlag? Har ju inte bestämt mig helt vilka jag ska skicka till än, så det vore kul att höra hur du tänker kring de utvalda 🙂

  • Anna Keiler skriver:

   Jag har inte gjort någon lång research eller vetenskapligt urval. Men jag har läst på hemsidorna till alla förlag jag kan komma på, och de som tar emot min typ av manus och som känns rätt är de jag kommer att skicka till. Helst vill jag ha ett förlag som ligger i framkant vad gäller t ex e-böcker. Det tror jag är framtiden! Jag läste på en annan skrivarblogg om en tjej som skickat till 4 förlag och inte hade fått svar från något fastän det gått 7 månader! Så jag tror man ska skicka till så många som möjligt, det är bara gödsla med manuset!

 2. Ann skriver:

  Vad spännande att du kommit så långt. Spontant kan jag tycka att man kan hoppa över en agent i första läget, för det betyder att en till ska ta en del av kakan. Å andra sidan kanske en agent kan presentera den allra bästa kakan som man aldrig skulle fått smaka på annars…

 3. Katarina skriver:

  Jag har också funderat på det där med agent… Undra om det finns någon som tar sig än debutanter… I UK och USA är det ju obligatoriskt, så det kommer nog att komma mer och mer. Lycka till. Det tar verkligen lång tid, men det gör det nog vid vilken tid på året man än väljer att skicka in. September är värst, har jag förstått. 🙂

  • Anna Keiler skriver:

   @Katarina: Läser du tidningen Skriva? I senaste numret var det ett reportage om agenter, och de vissa tar sig an debutanter. Ånej, jag som har 1 september som deadline att skicka in. Läste på din blogg att du väntade på svar i 7 månader. Har du fått något svar ännu? Tycker det står på alla förlags hemsidor att man får svar efter 2-3 månader…

 4. Anna Keiler skriver:

  Du har nog rätt Ann, kanske bäst att skicka till förlag i första hand. Men i senaste Skriva-tidningen var det ett reportage om litterära agenter som var skrivet i så positiva ordalag att jag blev lite intresserad av det. Vi får se! Men som du säger så är det ytterligare en mellanhand…

 5. Katarina skriver:

  Du KAN såklart skicka in det, var bara beredd på att de får in många manus just i den perioden och det kan ta tid. Ska kolla upp det numret av skriva. Tack för tipset. 🙂

 6. Carola skriver:

  Det verkar som om vi är i samma situation där vi inväntar våra kritikers utlåtanden. Jag har valt ut fem förlag eftersom inte alla förlag tar emot fantasy som är min genre. Sedan vill jag inte lämna till vilket förlag som helst eftersom jag har krav på att de ska kunna hjälpa mig med marknadsföringen. Det är inget jag vill lägga på mina egna axlar. Pust :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s